15 Ağustos 2011 Pazartesi

Ev evişçisi kadınlar ilk eylemlerini yaptı


İşten atılan arkadaşlarının hakkını isteyen gündelikçi kadınlar ‘köle değil ev işçiyiz’ dedi.
Dün, Tarabya İntes Park Vilları önünde bir araya gelen gündelikçi kadınlar, hiç bir gerekçe gösterilmeden, hakaretlerle işten atılan arkadaşlarının hakkını istedi.
Yaklaşık bir senedir sendikalaşma mücadelesi veren ev işçisi kadınlar çalıştıkları lüks villalar önünde yaptıkları basın açıklamasında, “Köle değiliz , ev işçisiyiz ! Can güvenliği , iş güveliği, sağlık güvenliği istiyoruz, alacağız “ pankartı açtı.
Eyleme; direnişteki Entes’ten, Yörsan platformundan, Plaza eylem platformundan işçilerin yanı sıra, Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Cem Çekil ve Emekçi Kadın Komisyoları temsilcileri de destek verdi. Eylemde sık sık, “İşçiyiz, haklıyız, kazanacağız!”, “Sendika, sigorta hakkımız söke söke alırız!”, “Yaşasın iş ekmek özgürlük mücadelemiz!”, “ İnsanca çalışmak istiyoruz!”, “Cinsel sınıfsal sömürüye son!”, “Yaşasın işçilerin birliği!”, “Birleşe birleşe kazanacağız!”, “Yaşasın sendikal mücadelemiz!” sloganları atıldı.
Yaptıkları açıklamada kadınlar, arkadaşlarının 5 Kasım 2009 tarihinde hiç bir gerekçe gösterilmeden ve haber verilmeden işten çıkartıldığı, çalıştığı sürenin ücretinin ödenmediği ve işveren Zeynep Aslan tarafından hakaret ve tehdide maruz kaldığını dile getirdi.
‘Karşınızda tek kişi yok örgütlü bir bütün var’
Açıklamada, “Arkadaşımız bir çocuğa bakmak için işe alınmış ancak evdeki üç çocuğa birden bakmak zorunda kalmıştır. Kendine ait yatak verilmemiş, dokuz aylık bebekle birlikte yatmaya zorlanmıştır. Hem arkadaşımız hem de bebek açısından sağlıksız olan bu durum, gerçekten şaşırtıcıdır. Gece-gündüz üç saatlik uykuyla çalışan arkadaşımız, insan üstü bir enerji harcamıştır. Önceden belirlenmiş izin günlerine uyulmamış, işverenin keyfiyetine göre izin kullanabilmiştir. İş tanımının dışında farklı işler de yaptırılmaktadır” denildi. Bu koşulların kabul edilemez olduğunun altını çizen kadınlar şöyle seslendi: “ Bizler ev işçisi kadınlar olarak Zeynep Aslan’a ve onun gibi ev işçilerinin haklarını gasp edenlere sesleniyoruz! Artık karşınızda tek başına Ayşe-Fatma yok! Örgütlü ev işçisi kadınlar var. Kölelik koşullarını geride bırakıp insanca koşullarda çalışmak ve yaşamak için mücadele vereceğiz. Bizler gücümüzü sendikada birleştirdik. Kendimize, emeğimize, bedenimize, kimliğimize sahip çıkmak için mücadelemizi hep beraber veriyoruz. Ev işçisi kadınlar olarak yılmadan usanmadan sendikamıza sahip çıkıyoruz ve çıkacağız.”
Yaklaşık bir senedir sendikalaşma mücadelesi veren ev işçisi kadınlar çalıştıkları lüks villalar önünde yaptıkları basın açıklamasında, “Köle değiliz , ev işçisiyiz ! Can güvenliği , iş güveliği, sağlık güvenliği istiyoruz, alacağız “ pankartı açtı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder