29 Mayıs 2013 Çarşamba

Ev İşçileri Dayanışma Sendikası (EVİD-SEN)
BİLGİ NOTU



Türkiye’de ev işçileri örgütlenmesinin arkaplanı nedir?
Türkiye’de ev işçileri örgütlenmesi ilk olarak 2009 yılında bir grup ev işçisinin GENEL-İŞ Sendikası’na bağlı Konut Şubesi’nde örgütlenme için toplantılar yapmasıyla başladı. Daha sonra bu grup çalışmalarını bir dernek girişimi olarak sürdürdü. Örgütlenme çabaları 2010 yılında hız kazandı ve 2011’de dernek insiyatifi üyelerinin haklarını korumanın ve Türkiye’deki bütün ev işçilerinin çalışma koşullarını iyileştirmenin en iyi yolu olarak bir sendika kurma kararı aldı. Ev İşçileri Dayanışma Sendikası (EVİD-SEN) 15 Haziran 2011 tarihinde resmen kuruldu

EVİD-SEN’in yasal statüsü nedir?
Bakırköy 3. İş Mahkemesi 22 Eylül 2011 tarihli kararında ev işçilerinin sendika kuramayacağını, ev işçiliğinin mevcut iş kollarında olmadığı, ev işçisinin işçi olmadığı, sadece aile ekonomisine katkı sunmak için fason veya sipariş üstüne gündelik iş yapan bağımsız çalışan olduğu gerekçeleriyle EVİD-SEN’i, tarafları dinlemeye bile gerek görmeden kapattı. Bunun üzerine açtığımız temyiz davası halen devam ediyor. Mahkeme kararının Anayasaya, uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu, üyelerimizin ücretli çalışan işçi statüsünde olduğunu, hangi statüde olursa olsun bütün çalışanların örgütlenme özgürlüğü olması gerektiğini savunuyoruz.

2009-2011 yılları arasında ev işçilerinin örgütlenme çalışmaları ve yürüttükleri kampanyalar nelerdir?
İki yıllık örgütlenme ve kampanya çalışması sırasında ev işçileri hareketi, işveren suistimaline ve şiddetine maruz kalan pek çok işçiye maddi, yasal ve psikolojik destek hizmeti sunmuş; işçilere iş olanakları yaratmak için enformel bir havuz oluşturmuş; ev işçilerinin sorunları hakkında farkındalık yaratmak için basın açıklamaları ve protesto yürüyüşleri düzenlemiş; medyada röportaj ve haberlerle yer almış; İstanbul’daki pek çok mahallede ev toplantıları düzenlemiş; güvencesiz çalışma ve kadına karşı şiddete karşı eylem platformlarında aktif yer almıştır. Kurulduğu günden bu yana EVİD-SEN’e pek çok ev işçisi ilgi göstermiştir. İstanbul, Muğla, Bandırma, Antalya, Ankara, Bodrum, Adana, Nevşehir, İzmir ve Bursa kentlerinde pek çok ev işçisi sendikaya üye olmak istediğini ve yerel şubeler açmak istediğini bildirmiştir. Sendikanın şu andaki kaynakları son derece sınırlı olduğu ve diğer kentlerdeki ihtiyaçlara yeterince yanıt verebilecek durumda olmadığından, İstanbul’da güçlenmeyi ve daha sonra diğer bölgelere açılmayı hedeflemektedir.

2012 yılında EVİD-SEN’in yürüttüğü örgütlenme eğitimleri nasıl gerçekleşti?
Haziran 2012 ve Şubat 2013 arasında EVİD-SEN örgütlenme çalışmasını yürütmek üzere biraraya gelen bir grup ev işçisiyle her hafta pazar günleri örgütlenme eğitimleri gerçekleştirdi.1 Bu interaktif eğitimlerde işyeri sorunlarının analizi, hukuksal haklar, özel istihdam bürolarının analizi, ILO Ev İşçileri Sözleşmesi, örgütlenme için haritalama, listeleme ve iletişim ağları kurma yöntemleri gibi pek çok konu ele alındı. Bu çalışmalar sonucunda sendika ev işçisi ve işveren arasında imzalanacak bir bireysel standart iş sözleşmesi taslak metnini hazırlamış oldu.

EVİD-SEN’in 2013’teki örgütlenme planlarında neler yer almaktadır?
Mart 2013’den itibaren EVİD-SEN örgütlenme eğitimi alan üyeleriyle birlikte sahaya çıkacaktır. Daha önceden sendikanın sosyal ilişkiler kurmuş olduğu ev işçilerinin yaşadıkları mahallelerde örgütlenme çalışmaları, hazırlanmakta olan materyallerle gerçekleştirilecektir. Bu mahallelerde belirlenen kaynak kişilerin tavsiyeleri dikkate alınarak ev toplantıları düzenlenecektir. Yapılan haritalama sonucu elde edilen bilgiler kullanılacak, iletişim sorumluları belirlenerek Latin Amerika sendikalarının kullandığı verimli iletişim ağaççıkları modeli uygulanacaktır. Sendikaya katılan yeni üyelere de eş zamanlı olarak örgütlenme ve hak eğitimleri verilmeye devam edilecektir. Sendika özel istihdam büroları ve mesleki yeterlik konusunda da ayrıca bir çalışma yürütmektedir.

Sendikanın talepleri nelerdir?


- Ev işi iş, ev işçisi işçi olarak tanınsın. Ev işçileri İş Kanunu kapsamına alınsın.
-Özgül düzenlemeler için ev işçilerinin katılımıyla Ev İşçileri Yasası çıkarılsın.
-ILO Ev İşçileri Sözleşmesi hükümet tarafından imzalansın.
- 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nda kapsam dışı bırakılan ev hizmetleri alanı kapsam içine alınsın.
-Standart bireysel iş sözleşmesi kabul edilsin.
-Göçmen işçiler ev işçilerine tanınan ve tanınacak bütün haklardan eşit olarak faydalansın.
-Ev işçileri bütün sigorta kollarından yararlansın.
-İşverenlerin denetimi yapılsın.
-Ev işçilerinin sendika kurmalarının önündeki yasal engeller kaldırılsın.

EVİD-SEN’in uluslararası ev işçileri hareketiyle ilişkisi nedir?
Sendikanın kuruluşundan sonra Uluslararası Ev İşçileri Araştırma Ağı, Uluslararası Ev İşçileri Sendikaları Ağı ve Enformel Sektörde Kadın Örgütlenmesi Ağı (WIEGO) EVİD-SEN’e dayanışma mesajları gönderdiler. EVİD-SEN ayrıca Güney Afrika Ev İşçileri Sendikası Başkanı, Uluslararası Ev İşçileri Ağı koordinatörleriyle toplantılar yaptı. EVİD-SEN, uluslararası Ev İşçileri Sendikaları Ağı’nın resmi üyesi olmak için hazırlıklarını sürdürüyor.

EVİD-SEN’in ne gibi bir desteğe ihtiyacı var?
-Meslek hastalıklarının tespiti için bir saha araştırmasına
-Ev işçilerinin özellikle psikolojik sorunları için psikoterapi desteğine
-Yaşanan iş kazaları ve hak ihlalleriyle ilgili avukat desteğine
-Örgütlenme eğitimlerini yaygınlaştırabilmek için eğitici eğitimi verebileceğimiz gönüllülere
-Yurtdışındaki deneyimleri daha hızlı aktarabilmek için çeviri yapabilecek kişilere
-Tam zamanlı çalışmayan ev işçileri için tartışılan sigorta modelinin netleştirilmesine
sendikanın acil tespit ettiği ihtiyaçlar arasındadır.

Bütün bu işleri sendikanın birlikte çalıştığı sınırlı sayıdaki aktivist yürütse de genişleyebilmek için lojistik, teknik desteğe ve insan gücüne ihtiyaç vardır.

İlginiz için teşekkür ediyoruz…


---------------------------------------------------
İLETİŞİM BİLGİLERİ: Websitesi: http://evid-sen.blogspot.com/, www.evidsen.org.
eviscileridayanısmasendikası@gmail.com 
, EVİD-SEN
00 90 536 795 77 68
 gul-banli@hotmail.com



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder